Mannelijke vruchtbaarheid

Verlopen

overgang1

 

Mannelijke vruchtbaarheid en acupunctuur

 

Bij uitblijvende zwangerschap speelt in ongeveer de helft van de gevallen een verminderde mannelijke vruchtbaarheid een rol. De westerse geneeskunde kent weinig mogelijkheden om dit te behandelen, en valt meestal terug op vruchtbaarheidsbehandelingen als IUI en ICSI. Bij deze behandeltechnieken wordt het oorspronkelijke probleem (te weinig zaadcellen van goede kwaliteit) als het ware omzeild; de behandelingen zijn daarbij helaas vooral belastend voor vrouwen.

 

Zaadkwaliteit verbeteren met acupunctuur en Chinese kruiden

Traditionele Chinese Geneeskunst (TCG) kent echter wel mogelijkheden om de zaadkwaliteit bij mannen te verbeteren. Zowel acupunctuur als Chinese kruiden kunnen hierbij worden ingezet. Het is altijd zinvol dit te proberen! Hoe gezonder het sperma, des te groter is immers de kans op zwangerschap. Wellicht is het daarbij niet haalbaar om tot een zaadkwaliteit te komen die natuurlijke bevruchting mogelijk maakt, maar ook bij vruchtbaarheidstechnieken als IUI en ICSI geeft een betere spermakwaliteit meer kans op zwangerschap.

 

Intake bij mannelijke sub/infertiliteit

Bij de intake wordt je energetische toestand met behulp van een groot aantal vragen en pols- en tong-diagnostiek in kaart gebracht; ook je medische voorgeschiedenis wordt besproken. Aandoeningen als niet-ingedaalde testikels, varicole (spatader) of de bof kunnen immers een rol spelen. Heb je gegevens uit zaadanalyses, dan worden deze ook meegenomen.

 

Behandeling met acupuntuur en/of Chinese kruiden

Met de gegevens uit de intake wordt een persoonlijk behandelplan opgesteld. De ontwikkeling en rijping van zaadcellen neemt in totaal ongeveer drie maanden in beslag. Wil je de volledige kracht van Traditionele Chinese Geneeskunst hierbij benutten, dan moet de behandelduur daarom minimaal drie maanden beslaan. Het gebruik van Chinese kruiden is hierbij het makkelijkst, maar vlak ook acupunctuur niet uit! Uit een aantal onderzoeken waarin acupunctuur 5 - 10 weken (vaak twee keer per week) werd toegepast, bleek dat met name de mobiliteit en morfologie van de zaadkwaliteit hierdoor toenamen.

 

Acupunctuur vlak voor eisprong of punctie

Ook op korte termijn kan acupunctuur effect hebben op mannelijke vruchtbaarheid, met name op de mobiliteit van zaadcellen. Daarnaast kan acupunctuur helpen als vrijen door alle druk om jullie kinderwens heen, moeilijk begint te worden: acupunctuur ondersteunt je bij het krijgen en instandhouden van een erectie, en helpt voortijdige zaadlozing te voorkomen. Een goed moment voor een acupunctuurbehandeling is dan ook vlak voor de eisprong of punctie van je partner.

 

Ook voor mannen!

Voor alle duidelijkheid: als het gaat om vruchtbaarheidsbehandeling kan Putoshan niet alleen de vrouw, maar ook de man behandelen!
En wellicht ter geruststelling: acupunctuur doet geen pijn, er worden geen naalden bij je geslachtsorganen geplaatst en je ondergoed blijft tijdens de behandeling gewoon aan. Lees anders ook eens de blog "Meer mannen naar de acupuncturist" van acupuncturist-collega Gilles Stoop.

 

Contact

Heb je een vraag, wil je weten wat Putoshan voor jullie kan betekenen of wil je een afspraak maken? Neem dan contact op.

 

Nieuws

Putoshan houdt recente ontwikkelingen bij, met o.a. nieuwsberichten over kinderwens.