Vroege zwangerschap

Verlopen

 

Vroege zwangerschap

 

Veranderingen in je lichaam

In het eerste trimester van je zwangerschap verandert er erg veel in je lichaam. Na de bevruchting moet de bevruchte eicel allereerst door de eileider op tijd de baarmoeder zien te bereiken, om daar binnen 6 - 9 dagen in te nestelen. Dan moet de voedselvoorziening van je kindje in orde worden gemaakt; pas in week 10 - 12 van je zwangerschap is dit stevig aangelegd. Ondertussen neemt je bloedvolume met wel 50% toe, versnelt je hartslag, wordt je bloeddruk lager, vergroten je nieren. Daarnaast kan je ook nog eens last krijgen van typische klachten van de vroege zwangerschap, zoals misselijkheid, constipatie, pijn in je schaambeen en wellicht lichte bloedingen.

Geen wonder dat veel vrouwen zich in deze periode vreselijk moe voelen!

 

Emotionele veranderingen

Misschien heb je lang naar deze zwangerschap uitgekeken en ben je dolgelukkig dat het eindelijk zover is. Of misschien heeft je zwangerschap je overvallen, en moet je nog erg wennen aan het idee van zwanger zijn. Tegelijkertijd heb je misschien je twijfels: Gaat het wel goed met deze zwangerschap? Zal je kindje wel in orde zijn?

Sommige vrouwen maken familie, kennissen en vrienden direct deelgenoot van hun zwangerschap; anderen houden dit voorlopig liever voor zichzelf.

Al met al kan de vroege zwangerschap daarmee een tijd van grote emoties zijn.

 

Stress

Helaas leven we in een maatschappij die vooral vindt dat vrouwen zwangerschap er maar even bij moeten doen. Zwangerschap is normaal, dus wordt je geacht op hetzelfde tempo door te blijven werken, sporten, leven. Als je dat samen neemt met de lichamelijke en emotionele veranderingen tijdens de vroege zwangerschap, leidt dat bij veel vrouwen tot een gevoel van stress — al helemaal als je je zwangerschap om goede redenen nog even voor jezelf wilt houden. Helaas is stress niet zo goed voor de ontwikkeling van je zwangerschap. Onderzoek laat zien dat vrouwen die zich tijdens de zwangerschap gelukkig, ontspannen en in control voelen, meer kans hebben de zwangerschap te voldragen. Alle reden dus om (emotionele) stress zoveel mogelijk te vermijden!

 

Ondersteuning tijdens de vroege zwangerschap

Traditionele Chinese Geneeskunst (TCG) biedt goede mogelijkheden om de natuurlijke processen tijdens het eerste trimester van je zwangerschap te ondersteunen. Resultaat is een betere start voor je kindje en een grotere kans op een goed lopende zwangerschap zonder complicaties. TCG helpt ook bij het behandelen van zwangerschapsklachten, brengt je hormonen meer in balans, maakt je emotioneel steviger en rustiger, en neemt stress weg.

 

Voor wie?

Je hebt extra baat bij behandeling tijdens de eerste 10 tot 14 weken van je zwangerschap als je aan een of meer van de volgende voorwaarden voldoet:

  • je bent vanuit een vruchtbaarheidsbehandeling zwanger geworden;
  • je hebt lang op je zwangerschap moeten wachten;
  • je bent al wat ouder;
  • je voelt je onzeker over je zwangerschap;
  • je ervaart veel emotionele stress en hebt moeite te ontspannen;
  • je bent eerder zwanger geweest en dat is moeizaam verlopen;
  • je hebt last van zwangerschapsklachten.

Maar ook als je het gewoon fijn vindt om tijdens de vroege zwangerschap begeleid te worden is Traditionele Chinese Geneeskunst een prima keuze: eigenlijk voegt dit aan elke zwangerschap iets toe!

 

Contact

Wil je een afspraak maken of heb je vragen over je persoonlijke situatie, neem dan contact op.

 

Nieuws

Putoshan houdt recente ontwikkelingen bij, met o.a. nieuwsberichten over kinderwens en zwangerschap.