Chinese massage (tuina)

 

Meridianen

Chinese massage (Tuina) werkt net als acupunctuur in op de meridianen, de energiebanen van het lichaam. Doel is om de werking van de meridiaanpunten te activeren, de energie in de meridianen te harmoniseren en het lichaam te ondersteunen bij het (her)vinden van balans.

 

Behandeling

Binnen Tuina kan een grote hoeveelheid verschillende massagetechnieken worden toegepast, bijvoorbeeld strijkingen, drukkingen, knedingen, kloppingen, en (lichte) manipulaties. Chinese massage kan zelfstandig toegepast worden, maar wordt ook vaak gecombineerd met acupunctuur. Putoshan past Tuina vaak aansluitend op een acupunctuurbehandeling toe. De massage zorgt dan voor extra ontspanning en verdiept het effect van de acupunctuur.

 

Acupressuur

Acupressuur of drukpuntmassage is een specifieke techniek binnen Tuina, waarbij met duim, vingers of elleboog loodrechte druk op een meridiaanpunt wordt gegeven om het punt te activeren. In Japan zijn deze drukpunttechnieken verder uitgewerkt tot het massagesysteem Shiatsu. Acupressuur kan je ook goed bij jezelf toepassen. Als dat voor jou nuttig is, leer je bij Putoshan hoe je dat het best kunt doen.