Chinese kruiden

Verlopen

 

Chinese kruidengeneeskunde

 

Kruiden worden al duizenden jaren toegepast om hun geneeskrachtige werking. Chinese kruiden vormen dan ook een belangrijke behandelwijze binnen de Traditionele Chinese Geneeskunst (TCG). In China bestaat zo’n 70% van de TCG-behandelingen  uit de toepassing van kruiden! Meestal gaat het om delen van planten, maar soms worden ook mineralen of dierlijke ingrediënten geneeskrachtig ingezet. In principe wordt een ingrediënt —bijvoorbeeld een bloem, wortel, tak of vrucht— in zijn geheel gebruikt, zoals deze in de natuur voorkomt.

In China dateert de oudste gedetailleerde beschrijving van de geneeskrachtige werking van kruiden al uit de eerste eeuw voor Christus, toen Shen Nong de eerste materia medica schreef. De kennis over kruiden is sindsdien continu toegepast en verder ontwikkeld.

 

Kruidenformules

Chinese kruiden worden voornamelijk toegepast in kruidenformules: deze bestaan uit de combinatie van een aantal kruiden in een specifieke verhouding. In de loop der eeuwen zijn een groot aantal basisformules beschreven, maar een goede Chinees geneeskundige zal de samenstelling van een formule vaak nog aanpassen om je specifieke klachten optimaal te behandelen.

 

Granulaten of pillen

In China koken cliënten de kruiden meestal zelf en drinken ze de geneeskrachtige ‘soep’ die zo verkregen wordt. De meeste westerse mensen vinden dit te omslachtig. In de praktijk worden in Nederland daarom meestal granulaten voorgeschreven: kruiden in oplosbare korrelvorm, die je gemengd met wat warm water inneemt. Ook kunnen de kruiden worden samengeperst tot pillen die je met warm water inneemt.

 

Werking

Chinese kruiden beïnvloeden het lichaam van binnenuit. Vergeleken met acupunctuur werken ze daarom langzamer, maar dieper. Doordat de kruidenformule zo precies op je klachten is afgestemd, kent deze nauwelijks bijwerkingen.

 

Controle en kwaliteit

Om te garanderen dat de gebruikte ingrediënten van goede kwaliteit zijn, zijn productie en verwerking van de kruiden aan strakke richtlijnen gebonden (GMP – Good Manufacturing Practices).  Beschermde planten worden niet gebruikt.

 

Handleiding bij gebruik

Heb je kruiden voorgeschreven gekregen? Bekijk dan hier de handleiding voor het gebruik van Chinese kruidenproducten.

 

Nieuws

Putoshan houdt recente ontwikkelingen bij.
Nieuwsberichten over Chinese kruiden & voeding vind je hier.