Stuitligging

Verlopen

 

Moxa-behandeling bij stuitligging

 

Als in de laatste weken van de zwangerschap blijkt dat je baby in stuitligging of achterhoofdligging ligt, kunnen technieken uit de Traditionele Chinese Geneeskunst (TCG) helpen om je baby beter te positioneren. Volgens het promotie-onderzoek van Ineke van den Berg (2010) aan de Erasmus Universiteit verdubbelt deze techniek de kans dat je baby "goed" komt te liggen: deze neemt toe van 34% naar 66%.

 

Uitnodigen tot de juiste houding

De kern van de behandeling bestaat uit het behandelen van een specifiek acupunctuurpunt met moxa, een soort dikke sigaar die warmte uitstraalt. Deze behandeling nodigt je baby uit de positie in te gaan nemen die bij deze fase van de zwangerschap hoort, dus met zijn/haar hoofd naar beneden. 

 

Zelfbehandeling

Voor een optimaal effect moet de behandeling dagelijks gedurende 10 achtereenvolgende dagen worden uitgevoerd. De behandeling is op zich vrij simpel, zodat je deze als zelfbehandeling uit kunt voeren; het is fijn als je partner (of een andere helper) je hierbij kan ondersteunen.
Veel mensen ontvangen graag een goede instructie over de moxa-behandeling. Je kunt hiervoor een afspraak maken voor een (eenmalige) behandeling, waarin de technieken worden uitgelegd, en waarin je leert hoe je deze vervolgens zelf voort kunt zetten.

De handleiding voor de zelfbehandeling kan je hier downloaden.

 

Afspraak

Wil je een afspraak maken om de moxa-techniek te leren, dat zijn daarvoor verschillende vormen:

 • Alleen uitleg over de moxa-techniek (30 minuten)
 • Uitleg over de moxa-techniek + uitvoering van de eerste moxa-behandeling (60 minuten)
 • De reden om de behandeling uit te breiden met ontspanning:

Je baby heeft deze positie meestal gekozen omdat deze op dit moment de meest comfortabele is. Als je door ontspannende technieken meer ruimte kunt creëren in je bekken, wordt het voor je baby makkelijker om te kunnen draaien. Hiervoor is een massage van onderrug en heiligbeen/bekken en een moxabehandeling van dit gebied, bij uitstek geschikt. De behandeling is nog steeds uitnodigend van aard: je baby zal zelf een betere positie in moeten nemen.

 

Wanneer is de moxa-behandeling geschikt?

De moxa-behandeling is bij uitstek geschikt in de volgende situaties:

 • Als het gaat om een eerste kindje: bij een zwangerschap van 30 - 34 weken (later in je zwangerschap kan ook, maar de slagingskans is dan lager)
 • Als je van je vorige kind(eren) vaginaal bent bevallen: bij een zwangerschap van 30 - 39 weken
 • Als je de kans op een natuurlijke, vaginale bevalling wilt vergroten.

 

Wanneer is de moxa-behandeling minder geschikt?

De moxa-behandeling in de volgende situaties niet of minder geschikt:

 • Bij een meerling-zwangerschap;
 • Binnen 2 jaar na een keizersnede (i.v.m. het litteken in de baarmoeder);
 • Bij een hoge bloeddruk;
 • Als de placenta (deels) voor de baarmoederhals ligt (placenta praevia);
 • Als je tijdens deze zwangerschap al een aantal keren weeën hebt gehad;
 • Bij bloedingen in de laatste maanden van deze zwangerschap;
 • Als er vormafwijkingen zijn van baarmoeder of bekken;
 • Als er erg weinig vruchtwater is;
 • Als het hoofd van je kindje erg groot is.

Het oordeel van je verloskundige of gynaecoloog is hierbij leidend: als deze van mening is dat draaiing van je baby geen problemen oplevert, kan de moxa-behandeling uitgevoerd worden.

 

Samenwerking met je verloskundige of gynaecoloog

Bij het corrigeren van een stuitligging is een goede samenwerking met je verloskundige erg belangrijk: je verloskundige kan immers vaststellen hoe je baby ligt en of je baby is gedraaid. Ook als je er samen met je verloskundige voor kiest een poging te doen de baby handmatig te draaien (externe versie), kan een voorafgaande moxa-behandeling de kans op succes van deze draaiing verhogen.

 

Kom op tijd

De moxa-behandeling heeft de meeste kans op succes als deze uiterlijk vanaf week 34 van de zwangerschap wordt uitgevoerd. Als je zwangerschap verder gevorderd is neemt de kans op succes af. Maak daarom direct een afspraak voor deze (eenmalige) behandeling zodra duidelijk is dat je baby in stuitligging ligt.

 

Contact

Wil je een afspraak maken of heb je vragen over je persoonlijke situatie, neem dan contact op.

 

Nieuws

Putoshan houdt recente ontwikkelingen bij, met o.a. nieuwsberichten over zwangerschap.