Overgangsklachten

Verlopen

 

Acupunctuur en overgang

 

Eén van de eerste vragen die de Gele Keizer (Huang Di) in het klassieke boek de Huang Di Nei Jing (2e eeuw voor Chr.) aan de geneesheer Qi Bo stelt, gaat over vruchtbaarheid. QiBo schetst hierop de ontwikkeling van meisje tot vrouw in perioden van 7 jaar. De beschrijving stopt na 7 perioden: “Op haar 49e … stopt de menstruatie en de vrouw kan niet meer zwanger worden”.

 

Van vruchtbare naar wijze vrouw

Volgens de Traditionele Chinese Geneeskunst (TCG) vormt de overgang de transitie van vruchtbare vrouw naar wijze vrouw. In deze overgangsperiode is het belangrijk extra goed voor jezelf te zorgen.  Als je de overgang goed benut, sta je na afloop van deze periode lichamelijk, emotioneel, psychisch en spiritueel sterker dan daarvoor. Niet voor niets wordt in China de overgang ook wel 'De Tweede Lente' genoemd!

 

Klachtenvrij

De Traditionele Chinese Geneeskunst (TCG) ziet de overgang als een normaal onderdeel van de ontwikkeling van een vrouw. Door de veranderingen die in je lichaam optreden is het extra belangrijk in deze periode goed voor jezelf te zorgen en je leefstijl hierop aan te passen. Als je je hieraan houdt en verder goed gezond bent, zou de overgang probleemloos en klachtenvrij moeten verlopen. Klachten horen er dus niet bij, je kunt er wat aan doen! TCG kan je hierbij ondersteunen.

 

Gemiddeld 51 jaar

De gemiddelde leeftijd waarop vrouwen tegenwoordig in onze westerse wereld hun laatste menstruatie krijgen (de menopauze) is 51 jaar, maar deze leeftijd kan variëren van 40 jaar tot bijna 60 jaar. Het optreden van de menopauze wordt achteraf vastgesteld: als je een jaar niet meer hebt gemenstrueerd, wordt aangenomen dat de menopauze is aangetreden.

 

Gemiddeld 4 jaar in de overgang

De periode rondom je laatste menstruatie wordt de peri-menopauze, het climacterium of de overgang genoemd. De duur van deze periode kan variëren van enkele maanden tot meer dan 10 jaar, maar neemt gemiddeld 4 jaar in beslag. De overgang begint vaak met onregelmatigheden in de menstruatiecyclus.

 

80% overgangsklachten

Overgangsklachten komen helaas erg vaak voor: tijdens de overgang krijgt 80% van de vrouwen hier last van. Het aantal vrouwen dat met overgangsklachten te maken heeft is dus enorm! De reguliere westerse geneeskunde gebruikt vooral hormoon-substitutietherapie om overgangsklachten aan te pakken. Veel vrouwen zijn hier huiverig voor. De Traditionele Chinese Geneeskunst (TCG) kan —met haar natuurlijke aanpak— uitkomst bieden. Want al wordt vaak gezegd dat overgangsklachten er nu eenmaal bij horen —veel van deze klachten en ongemakken kunnen met TCG-technieken verlicht of verholpen worden!

 

Overgangsklachten

Er is een waslijst van klachten waar je in de overgang mee te maken kunt krijgen. De klachten die het meest voorkomen zijn:

 • Onregelmatige menstruatie
 • Heftige menstruatie
 • Tussentijdse bloedingen
 • Opvliegers
 • Nachtzweten
 • Hartkloppingen
 • Stemmingswisselingen
 • Vergeetachtigheid
 • Opgejaagd gevoel
 • Lusteloosheid
 • Slaapstoornissen
 • Gewrichtsklachten
 • Vaginale droogte
 • Verminderd libido
 • Hoge bloeddruk
 • Vermoeidheid
 • Osteoporose (botontkalking)

Naast lichamelijke klachten kunnen vooral de emotionele veranderingen je behoorlijk van slag brengen. TCG kan je ook hierbij helpen!

Met acupunctuur en Chinese kruiden valt aan veel overgangsklachten wat te doen, en kom je beter door de overgang. Zo kan je je energie gaan richten op de mogelijkheid tot lichamelijke, emotionele, psychische en/of spirituele groei waarmee de overgang gepaard hoort te gaan.

 

Acupunctuur en Chinese kruiden bij overgangsklachten

De behandeling tijdens de overgang wordt speciaal op je persoonlijke situatie en je specifieke klachten afgestemd. Meestal start de behandeling bij overgangsklachten met een korte serie van 5 wekelijkse acupunctuurbehandelingen. De ervaring leert dat bij een groot deel van de vrouwen de overgangsklachten daarmee behoorlijk afnemen. Als dit bij jou onvoldoende het geval is, is het tijd om Chinese kruiden in te zetten. Daarnaast wordt de behandeling ondersteund met Qigong-oefeningen, voedingsadviezen en leefstijladviezen.

 

Contact

Heb je een vraag of wil je weten wat Putoshan voor je kan betekenen, neem dan contact op.

 

Nieuws

Putoshan houdt recente ontwikkelingen bij. Nieuwsberichten over de overgang vind je hier.