Naamgeving

Verlopen

 

Naamgeving

 

Betekenis van Putoshan

Putoshan (ook wel: Putuoshan) is een klein eiland voor de kust van de Chinese provincie Zhejiang. Dit eiland bevat één van de vier heilige bergen uit het Chinese boeddhisme. Deze berg behoort toe aan de vrouwelijke boddhisattva Guanyin (Kuan Yin). Een boddhisattva is iemand die zelf verlicht is en ervoor kiest anderen actief anderen te ondersteunen ook verlichting te bereiken. Bij verlichting —ook wel het realiseren van je boeddha-natuur— bereik je totale helderheid van geest en onvoorwaardelijke toewijding aan het bestaan. Volgens de leer van Boeddha is de boeddha-natuur in ieder van ons latent aanwezig, maar moeten we deze nog wel ontwikkelen.

Guanyin wordt in grote delen van Azië vereerd als boddhisattva c.q. godin van compassie en mededogen, als bron van onvoorwaardelijke liefde en verlossing. Zij is de beschermer van vrouwen en kinderen, en wordt specifiek aangeroepen door vrouwen met een kinderwens. Op deze site en op de folders van Putoshan zie je diverse afbeeldingen van Guanyin.

 

De betekenis van Putoshan is als volgt:

  • Puto staat voor Potalaka oftewel de mythische plaats waar de boddhisattva Avalokitesvara verblijft,
  • Shan is ‘berg’. 

In India, de bakermat van het boeddhisme, is Avalokitesvara (the Lord who looks down) de mannelijke boddhisattva die de compassie van de Boeddha’s belichaamt. Nadat het boeddhisme China bereikt had, heeft deze boddhisattva daar een gedaantewisseling ondergaan tot de vrouwelijke boddhisattva Guanyin.

 

Logo

Het beeldmerk dat Putoshan gebruikt is een oude Chinese schrijfwijze van het karakter voor vrouw.

 

In de ontwikkeling van het Chinese schrift worden verschillende schrijfwijzen onderscheiden. Het Lishu (clerkly script) werd vooral tussen 500 en 200 v.Chr. gehanteerd en vormt de basis van de manier waarop Chinese karakters op dit moment worden geschreven.
Meer informatie over de ontwikkeling van het Chinese schrift vind je hier.

 

Ontwikkeling van het Chinese karakter voor 'vrouw'.