Overige behandeltechnieken

Verlopen

 

Overige behandeltechnieken

 

Afhankelijk van je klachten past Putoshan ook nog de volgende behandeltechnieken uit de Traditionele Chinese Geneeskunst bij de behandeling toe.

 

Moxa

Moxatherapie maakt gebruik van de verwarmende, voedende en energie-opwekkende werking van moxa: de gedroogde bladeren van het kruid Bijvoet (Artemisia). Aangestoken moxa straalt een weldadige warmte uit die diep in het lichaam doordringt. Moxa wordt meestal toegepast boven een meridiaanpunt of een pijnlijke plek, in de vorm van losse moxa of een smeulende moxa-sigaar. Ook is het mogelijk moxa op een acupunctuurnaald te plaatsen; de warmte dringt hierdoor nog dieper het lichaam in.

 

Moxalamp

De moxalamp —ook wel TDP-lamp genoemd— is een recente uitvinding binnen de Traditionele Chinese Geneeskunst. Deze lamp bevat een zwarte plaat waarin kruiden en mineralen zijn verwerkt; na verwarming zendt deze plaat een specifieke straling uit die het lichaam verwarmt. De moxalamp is bedoeld om een groter gebied van het lichaam — bijvoorbeeld buik, lage rug of voeten— te verwarmen. De lamp wordt meestal toegepast in combinatie met acupunctuur of massage; de meeste cliënten ervaren de moxalamp als zeer weldadig.

 

Cupping

Cupping is een oude techniek die in heel Azië wordt toegepast. Hierbij worden glazen bollen op meridiaanpunten of pijnlijke plekken geplaatst. Omdat de lucht in de cup eerst even is verwarmd, ontstaat een onderdruk en zuigt de cup zich vast op de huid. Een cup die een tijdje op een vaste lokatie blijft staan trekt koude of hitte uit het lichaam en stimuleert de circulatie; als de cup langzaam wordt bewogen vindt een huidmassage plaats doordat de cup de huid los trekt van de onderlaag. Cupping wordt vooral toegepast op rug, nek en schouders.

 

Qigong

Qigong  (ook wel "Chi Kung") bestaat uit een groot aantal verschillende oefensystemen, vergelijkbaar met yoga. Gemeenschappelijk doel is het verbeteren van de circulatie van Qi (energie); daarbij worden vaak ook ademhalingstechnieken gebruikt.
Qigong-oefeningen kunnen medisch ingezet worden, zowel preventief als om beter te worden. De oefeningen geven je dan handvaten om zelf met je gezondheid aan de slag te gaan, door bijvoorbeeld een specifieke energie in je lichaam te versterken of meer te ontspannen.

 

Voedingsadvies

Volgens de Traditionele Chinese Geneeskunst hoort voeding afgestemd te zijn op het individu en zijn/haar omgeving. Zo is het eten van veel fruit prima voor mensen die in een hete, droge omgeving wonen of van zichzelf heel warmbloedig zijn, maar werkt het negatief voor mensen die in een koudere en vochtiger omgeving wonen of het zelf al snel koud hebben. Afhankelijk van je persoonlijke situatie kan voeding je gezondheid ondersteunen of deze juist in de weg staan. Bij een behandeling bij Putoshan komen je voedingsgewoonten vaak ook aan bod; zo nodig ontvang je advies over hoe je je voeding beter op je lichamelijke situatie en je fysieke omgeving aan kunt passen. 

 

Leefstijladvies

Om in harmonie te blijven hoort je leefstijl afgestemd te zijn op de ritmes in de natuur en de ritmes van je eigen lichaam. Lukt dit niet, dan kan je leefstijl ertoe leiden dat je moeilijker weer in balans komt. Als onderdeel van de behandeling bij Putoshan kan je leefstijl aan de orde komen, en krijg je tips over manieren waarop je via je leefstijl kunt bijdragen aan je herstel. Vaak gaat het daarbij om kleine simpele aanpassingen die je helpen om weer gezond en vitaal te worden.