Drukpuntmassage tijdens de bevalling

Verlopen

 

Beter bevallen door drukpuntmassage

 

Ook tijdens de bevalling kan de Traditionele Chinese Geneeskunst goed ondersteunen. De meest praktische uitwerking hiervan is drukpuntmassage (acupressuur). Acupressuur biedt een uitstekende methode om een betere bevalling te beleven.

 

Voordelen

Het toepassen van acupressuur tijdens de bevalling biedt een aantal belangrijke voordelen:

  • Vrouwen die tijdens hun bevalling acupressuur hebben gehad zijn meer tevreden over hun bevalling; ze voelen zich meer ontspannen, kunnen de bevalling beter aan en herstellen sneller.
  • De gebruikte technieken zijn makkelijk aan te leren door je partner (of een andere helper). Als partner krijg je hierdoor een duidelijke eigen rol tijdens de bevalling; de bevalling wordt daardoor echt een gebeurtenis die je vrouw en jij samen uitvoeren. Het is daarmee een prachtig welkom voor jullie kindje!
  • Acupressuur werkt direct en kent geen bijwerkingen.

 

Hoe werkt acupressuur?

Acupressuur is een techniek die afkomstig is uit de Traditionele Chinese Geneeskunst. Volgens deze geneeskunst lopen door het lichaam een aantal energiebanen (meridianen). Aan speciale punten op deze meridianen worden specifieke acties toegeschreven. Een aantal van deze acties ondersteunen tijdens de bevalling. Zo werken sommige punten in op de baarmoedermond en helpen deze te verweken en te verwijden; andere punten verzachten de bevallingspijn.

Meridiaanpunten worden meestal geactiveerd door het plaatsen van acupunctuurnaalden. Tijdens de bevalling is dit niet zo handig: er moet dan iemand aanwezig zijn die geschoold is in het zetten van acupunctuurnaalden, en als de naalden eenmaal gezet zijn, belemmeren ze je in je bewegingen. In de praktijk blijkt acupressuur, dat wil zeggen een drukpuntmassage op specifieke meridiaanpunten, zeker net zo goed te werken!

 

Hoe pas je drukpuntmassage toe?

Bij acupressuur drukt je partner op speciale punten van je lichaam. De druk kan toegepast worden met knokkels, duim, elleboog of een hulpmiddel, bijvoorbeeld de steel van een houten pollepel. Deze druk helpt bij het opvangen van de weeën, of ondersteunt de persweeën. De druk wordt tijdens de hele lengte van een wee vastgehouden; de drukpuntmassage heeft daarbij direct resultaat!

 

Hoe leer je de drukpuntmassage?

Zijn jij en je partner goed bekend met lichaamsgerichte technieken, dan heb je waarschijnlijk voldoende aan de handleiding. Deze vind je hier.

Heb je graag persoonlijke uitleg over de gebruikte technieken en de ligging van de gebruikte punten, dan kan je bij Putoshan terecht voor een workshop van 90 minuten. De workshop heeft de vorm van een privéles voor jou en je partner.

Als ondersteuning bij deze acupressuur zijn ook (Engelstalige) apps gemaakt. Meer informatie daarover vind je hieronder.

 

Wat is het effect van acupressuur tijdens de bevalling?

Met het toepassen van acupressuur tijdens de bevalling is vooral in Nieuw Zeeland en Australië veel ervaring opgedaan. Vrouwen die tijdens hun bevalling acupressuur hebben gehad zijn meer tevreden over de bevalling; ze hebben minder pijn ervaren, voelen zich meer ontspannen, kunnen de bevalling beter aan en herstellen sneller. Daarnaast voelt de partner zich meer betrokken bij de bevalling, en beleven beide partners de bevalling meer als een gezamenlijke gebeurtenis.

 

Drukpuntmassage in specifieke situaties

Deze acupressuurtechnieken kunnen ook in specifieke situaties tijdens de bevalling ondersteunen:

  • Om de bevalling op gang te brengen als de vliezen gebroken zijn;
  • Als tijdens de bevalling blijkt dat de baby niet goed ligt;
  • Bij misselijkheid tijdens de bevalling.

Ook na de bevalling kan acupressuur helpen, bijvoorbeeld bij naweeën en het ondersteunen van borstvoeding.

 

Samen een team!

De drukpuntmassage werkt het best als jij en je partner goed samenwerken. Als vrouw geef je aan of je partner op de juiste plek drukt, of de richting van de druk goed is en hoeveel druk je nodig hebt om je tijdens de bevalling optimaal ondersteund te voelen. Als partner voel je zo goed mogelijk aan wanneer de volgende wee zich aandient, en stem je je drukmassage precies hierop en op de wensen van je vrouw af. Op deze manier vangen jullie gezamenlijk de weeën op en vormen jullie tijdens de bevalling een eendrachtig team – een perfecte ontvangst van jullie kindje!

 

App "Acupressure for Natural Pain Relief in Labour"

acupressuur bevallingEen tijdje geleden zijn apps uitgebracht waarop de acupressuur op een heldere manier wordt uitgelegd en voorgedaan. De apps zijn gemaakt door Debra Betts (acupuncturiste uit Nieuw Zeeland die uitsluitend met zwangerschap werkt en veel voor de promotie van deze acupressuur doet) en Tom Kennedy (acupuncturist uit Engeland); de apps zijn dan ook Engelstalig (zonder ondertiteling).

De app voor iPhone/iPad is inmiddels weer beschikbaar; de app voor Android schijnt op dit moment uit de running te zijn. Daarnaast is er ook een speciale Facebook-pagina over deze mooie vorm van acupressuur. 

 

Contact

Wil je een afspraak maken of heb je vragen over je persoonlijke situatie, neem dan contact op.

 

Nieuws

Putoshan houdt recente ontwikkelingen bij, met o.a. nieuwsberichten over zwangerschap (inclusief bevalling).