Miskraam

Verlopen

vrouwenkl1overgang1

 

Miskraam

Helaas gaat niet elke zwangerschap goed. Zo'n 25% van alle vrouwen krijgt in hun leven met een miskraam te maken. Van alle vastgestelde zwangerschappen loopt gemiddeld 15% uit op een miskraam. De leeftijd van de vrouw is hierbij een belangrijke factor: hoe ouder, des te groter de kans op een miskraam. Ook bij zwangerschappen die via vruchtbaarheidsbehandelingen als IUI, IVF of ICSI zijn ontstaan, is de kans op een miskraam verhoogd.

 

Redenen voor een miskraam

De Traditionele Chinese Geneeskunst (TCG) onderscheidt twee belangrijke redenen voor een miskraam: de natuur grijpt in omdat er iets mis is met het ontwikkelde embryo, of het moederlichaam biedt op dat moment te weinig ondersteuning om de zwangerschap goed te laten verlopen.
In het eerste geval zal TCG de miskraam niet tegen kunnen houden. Maar als je lichaam op dit moment de zwangerschap net niet voldoende ondersteunt, kunnen acupunctuur en Chinese kruiden de kans dat je zwangerschap alsnog goed gaat wel degelijk verhogen.

 

Een miskraam kan heel verschillend verlopen.

 

Dreigende miskraam

Bij een dreigende miskraam krijg je duidelijke signalen dat het niet goed gaat met je zwangerschap. Je verliest bloed, krijgt menstruatie-achtige krampen, en zwangerschapsverschijnselen als gezwollen borsten en zwangerschapsmisselijkheid nemen af. Ook al betekent dat lang niet altijd dat de zwangerschap mis zal gaan, het zijn nare verschijnselen waardoor je je erg onzeker gaat voelen. In dit geval is het goed snel in te grijpen met acupunctuur en Chinese kruiden: deze kunnen de bloedingen stoppen, de krampen verminderen en je lichaam ondersteunen om de zwangerschap zo goed mogelijk vast te houden.

 

Missed abortion

Het kan ook zijn dat je zelf nog duidelijk het gevoel hebt dat je zwanger bent, maar dat je bij een echo de nare boodschap krijgt dat het vruchtje in je baarmoeder niet meer leeft. Naast het intense verdriet dat dit bericht geeft, moet je dan ook nog beslissen hoe het vruchtje uit je lichaam verwijderd gaat worden: via medicamenten, curettage of eerst nog een tijdje afwachten. Deze methoden hebben elk hun voor- en nadelen, maar mocht je nog even kunnen wachten en liefst voor een natuurlijke verwijdering kiezen: met acupunctuur en Chinese kruiden is het mogelijk om je lichaam aan te sporen het vruchtje uit te stoten. Natuurlijk zal dit niet in alle gevallen werken, maar het is zeker de moeite van het proberen waard.

 

Herhaalde miskraam

Sommige vrouwen hebben het ongeluk dat ze meerdere miskramen krijgen. Een akelige situatie, want direct met de blijdschap om een nieuwe zwangerschap komt de zorg "zou het deze keer wél goed gaan?" Meestal vindt het ziekenhuis geen oorzaak. TCG ziet herhaalde miskraam als een vorm van verminderde vrouwelijke vruchtbaarheid, die zich pas later tijdens de zwangerschapscyclus toont: het probleem ligt dan niet zozeer in het zwanger worden, maar in het zwanger blijven. De behandeling komt hierbij in eerste instantie grotendeels overeen met de gewone behandeling van vrouwelijke vruchtbaarheid, met twee aanvullingen:

  • het is erg belangrijk eerst de tijd te nemen om je vruchtbaarheid te versterken, en dan pas weer zwanger te worden, in het algemeen moet je hier zeker 6 maanden voor rekenen;
  • als je na de versterking van je vruchtbaarheid weer zwanger wordt, is het cruciaal om zeker tot de 12e zwangerschapsweek te blijven ondersteunen met acupunctuur en Chinese kruiden.

 

Herstel na een miskraam

Lichamelijk lijk je vaak redelijk snel na de miskraam weer hersteld: meestal begint de menstruatiecyclus weer binnen zo'n 3 tot 8 weken. Maar psychisch en emotioneel geeft een miskraam vaak een grote klap die nog lang nawerkt. Een miskraam put uit, en TCG geeft daarom bijna altijd het advies eerst bij te komen van de miskraam en ondertussen aan je vruchtbaarheid te werken, voordat je weer probeert zwanger te worden. Word je te snel na je miskraam weer zwanger, dan loop je immers het grote risico dat je weliswaar net voldoende energie hebt om een zwangerschap te starten, maar niet voldoende om deze tot een goed einde te brengen. Hoe lastig dat ook kan zijn en hoezeer dat ook tegen je gevoel in kan druisen: om een volgende zwangerschap op een goede manier te kunnen voldragen, is het echt belangrijk dat je je tijd neemt om eerst je vruchtbaarheid te versterken.

 

Contact

Heb je een vraag, wil je weten wat Putoshan voor jullie kan betekenen of wil je een afspraak maken? Neem dan contact op.