Door nachtwerk meer kans op borstkanker

Verlopen

Vrouwen die nachtwerk verrichten lopen meer kans borstkanker te ontwikkelen dan vrouwen die overdag werken. Dit blijkt uit Frans onderzoek.

 

Van borstkanker zijn een aantal risicofactoren bekend, bijv. genetische mutaties of op latere leeftijd voor het eerst zwanger worden. Factoren als leefstijl, omgeving en werk zijn nog niet geheel duidelijk.

 

In 2010 classificeerde het IARC (International Agency for Research on Cancer) werk dat het dag-nachtritme verstoort, als 'waarschijnlijk kankerverwekkend'. Het dag-nachtritme regelt de wisseling tussen wakker zijn en slapen en controleert talloze biologische functies. Bij mensen die 's nachts werken of wisselende diensten draaien is het dag- en nachtritme verstoord.

 

Voor het onderzoek werden de loopbanen van 1200 vrouwen die tussen 2005 en 2008 borstkanker hadden ontwikkeld, vergeleken met de carrieres van 1300 andere vrouwen. Van al deze vrouwen bleek 11% een periode van haar werkleven 's nachts gewerkt te hebben.

 

Het gemiddelde risico op het ontwikkelen van borstkanker bleek 30% hoger te zijn bij vrouwen die 's nachts gewerkt hadden, vergeleken bij vrouwen die dat niet hadden gedaan. Het risico bleek vooral verhoogd bij vrouwen die langer dan vier jaar nachtwerk hadden verricht en bij vrouwen die minder dan 3 nachten per week nachtwerk deden. Waarschijnlijk komt dit doordat het dag- en nachtritme in dit geval vaker wordt verstoord.

 

Ook vrouwen die voorafgaand aan hun eerste zwangerschap nachtwerk hadden gedaan, hadden een verhoogd risico. Wellicht komt dit omdat de borstcellen op dat moment nog niet geheel gedifferentieerd zijn, waardoor ze kwetsbaarder zijn.

 

Meer informatie: