Qigong verbetert levenskwaliteit bij borstkanker

Verlopen

Qigong —eeuwenoude Chinese oefeningen voor lichaam en geest— vermindert depressiviteit en verbetert de lichaamskwaliteit van vrouwen die bestraald worden in verband met borstkanker.

Onderzoekers van de University of Texas MD Anderson Cancer Center hebben het effect van qigong onderzocht op vrouwen met borstkanker die bestraald worden. Het onderzoek is gepubliceerd in het tijdschrift Cancer.

Voor het onderzoek werden 96 vrouwen met borstkanker in fase 1 tot 3, verdeeld over twee groepen. De ene groep kreeg tijdens de bestralingsperiode van 5 tot 7 weken, 5 keer per week een qigong-les van 40 minuten. De tweede groep kwam op een wachtlijst en ontving de normale zorg bij bestraling. Het qigong-programma bestond uit een Chinese medische qigong, waarbij ademhaling synchroon liep met verschillende oefeningen. De deelnemers aan beide groepen moesten vragenlijsten invullen aan het begin, het midden en het eind van de bestralingsperiode, en één en drie maanden later. Daarbij werd o.a. gevraagd naar symptomen van depressiviteit, moeheid, slaapkwaliteit en levenskwaliteit.

De deelnemers aan de qigong-groep lieten met name na de bestraling lagere scores op depressiviteit zien: van gemiddeld 12.3 aan het einde van de bestralingsperiode tot 9.5 3 maanden later. Dit effect trad met name op bij vrouwen die begonnen met hoge scores op depressiviteit. Vrouwen die in het begin al laag scoorden op depressiviteit  behielden een goede levenskwaliteit en lage depressiviteitsscores, of ze nu wel of niet aan de qigong deelnamen. Vrouwen die al depressief aan de bestraling begonnen en in de controlegroep waren ingedeeld waren het slechtst af: zij gaven de hoogste depressiviteit aan, de meeste vermoeidheid, en de laagste levenskwaliteit.
Depressiviteit en stress zijn vooral van belang omdat ze zo'n negatief effect op biologische systemen kunnen hebben en ontsteking kunnen bevorderen.

Meer info: