Traditionele Chinese geneeskunst

Verlopen

 

Traditionele Chinese geneeskunst

 

Traditionele Chinese Geneeskunst (TCG) is de oudste beschreven geneeswijze ter wereld. TCG wordt al duizenden jaren toegepast en ontwikkelt zich nog steeds. Op basis van nauwkeurige observaties van veranderingsprocessen in de natuur, heeft de TCG zich ontwikkeld tot een concreet geneeskundig systeem met eigen medische theorieën en bijbehorende fysiologie, diagnostiek en behandelmethodes.
Voorbeelden van de achterliggende denkwijzes zijn de yin-yang theorie, de vijf fasentheorie, het principe van levensenergie (Qi), de onderscheiding van meridianen en orgaansystemen

 

Harmonie met je omgeving

Volgens de TCG ben je als mens gezond als je in harmonie leeft met de natuur, met je fysieke omgeving, met je sociale omgeving (familie, werk, gezin, partner, vriendenkring) en met jezelf. Maar onze omgeving kan ons uit balans brengen. Warmte, koude, wind en vocht kunnen ons lichaam binnendringen en daar verstoringen veroorzaken waardoor klachten ontstaan. Ook ons eigen gedrag kan tot problemen leiden: als we continu onder tijdsdruk staan wordt de vrije stroom van energie in ons lichaam gehinderd en ontstaan lokaal stagnaties die tot klachten kunnen leiden.

 

Levendig evenwicht

De natuur kent een voortdurende beweging: denk aan de seizoenen, dag en nacht, eb en vloed. Ook als mens kennen we onze ritmes: wakker zijn en slapen, de menstruatiecyclus, de levenscyclus. In ons en om ons heen is alles steeds in beweging, niets blijft zoals het is. Als je gezond bent ben je goed op deze continue natuurlijke veranderingen ingespeeld, en weet je een levendig evenwicht te handhaven. Wellicht raak je even uit balans, maar je kunt het evenwicht zelf weer herstellen — als mens zijn we zelf ons grootste medicijn! TCG biedt hulpmiddelen om je zelfherstellend vermogen te optimaliseren, en daardoor klachten en ziektes te voorkomen, te verbeteren en te verhelpen.

 

Holistische benadering

Traditionele Chinese Geneeskunst ziet de mens als geheel, en stelt niet de ziekte maar de mens in zijn omgeving centraal. Naast de primaire klacht wordt ook naar allerlei basisfuncties als beweging, eet- en drinkpatronen, urine, ontlasting en gevoelstemperatuur gekeken.  De behandelaar groepeert hierbij de gevonden klachten en symptomen tot een patroon van disharmonie, en streeft er vervolgens naar om de klachten te doen verdwijnen door de harmonie weer te herstellen en de veerkracht te vergroten.

 

Preventie

TCG werkt bij uitstek preventief. Het rangschikken van symptomen in patronen geeft uitstekende handvaten om een verstoring van de balans te herkennen voordat deze tot daadwerkelijke klachten leidt, en het evenwicht op tijd te herstellen.

 

Behandelmethodes

TCG kent verschillende behandelmethodes. De belangrijkste behandelmethodes die Putoshan toepast zijn:

Ook overige behandelwijzen als moxa, Qigong, cupping, voedingsadvies en leefstijladviezen kunnen deel uitmaken van de behandeling.
Putoshan stelt voor iedere cliënt een eigen behandelplan op: de combinatie van behandelwijzen die in jouw specifieke geval de meeste kansen op verbetering biedt.

 

Combinatie met westerse geneeskunde

Een TCG-behandeling kan meestal uitstekend gecombineerd worden met een reguliere westerse geneeskundige behandeling. In China gebeurt dit dan ook vaak: veel Chinese ziekenhuizen bieden zowel de klassieke Chinese behandelwijzen zoals acupunctuur, massage en kruiden, als ook behandelingen uit de westerse geneeskunde.