Het idee dat wat je eet van invloed is op hoeveel puistjes je krijgt, wint langzaam weer aan populariteit. De belangrijkste boosdoeners blijken snelle koolhydraten en melk.
Van chocolade eten krijg je puistjes, was lang een  volkswijsheid. Tot dit door wetenschappelijk onderzoek werd ontkracht,  en het idee dat je van vet en zoet eten een slechte huid krijgt naar de  achtergrond verdween. Terecht, of niet? De laatste jaren verschijnt er  toch weer veel onderzoek naar het verband tussen voedsel en pukkels. In  een artikel in het blad Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics zetten drie Amerikaanse artsen de meest recente inzichten op een rijtje.
 
 Het drietal, onder leiding van Kathleen Woolf,  begint met een overzicht van de geschiedenis van de vermeende link  tussen voedsel en puistjes. In de eerste helft van de twintigste eeuw  twijfelde eigenlijk niemand eraan dat deze link bestond. Tot twee  beroemd geworden experimentele studies in de jaren 60 en 70 dit verband  niet vonden. Het idee dat voedsel de toestand van je gezichtshuid  beïnvloedt ging in de kast, en pubers en jongvolwassenen mochten zich  weer gewoon te buiten gaan aan vettigheid en zoetigheid.  
 
 Er  valt echter nogal wat aan te merken op die twee studies, betoogt Wolf.  Zo moesten bij het ene onderzoek sommige proefpersonen dagelijks een  reep chocolade eten, terwijl de controlegroep een placebo kreeg. Maar  waaruit bestond dat placebo? Een snack met evenveel calorieën, vet en  suiker als een chocoladereep. Als het dus niet per se chocolade, maar al  het vette en zoete voedsel is dat puistjes verergert, was het te  verwachten dat er geen verschil werd gevonden tussen deze twee groepen.  Ook werd er bij beide onderzoeken geen duidelijke, controleerbare maat  gebruikt voor de ernst van de acne. 
 
 Inmiddels is beter bekend  dan vroeger welke lichamelijke processen er allemaal een rol spelen bij  het hebben van puistjes en de ernst van de aandoening. Daardoor zijn  wetenschappers ook gaan beseffen dat het idee van een link tussen  voedsel en acne helemaal zo gek nog niet is. Verschillende soorten  voedsel hebben namelijk een verschillende invloed op onder meer je  bloedsuikerspiegel, insulinegevoeligheid en je hormoonhuishouding. Al  die dingen hebben ook weer hun invloed op de gevoeligheid van je lichaam  voor ontstekingen. En dus mogelijk ook op puistjes.
 
 Welk  voedsel is dan wel goed voor je huid, en welk voedsel niet? De meest  recente onderzoeken geven volgens Woolf nog geen 100 procent zekerheid,  maar wel duidelijke aanwijzingen. Zowel voedsel met een hoge glycemische index (oftewel ‘snelle koolhydraten’) als melkproducten lijken eenmaal  aanwezige acne te verergeren. En, andersom, lijkt acne te verbeteren als  mensen melkproducten mijden en zich houden aan een dieet van voedsel  met een lage glycemische index. Oftewel: eet veel groenten, fruit en  volkorenproducten, en laat zoet voedsel en fast food staan. 
 
 Zoals gezegd, het is nog niet onomstotelijk bewezen dat het aanpassen  van wat je eet helpt je gezichtshuid te verbeteren. Alle studies op dit  vlak bevatten wel wat zwakheden. Bijvoorbeeld dat ze zijn uitgevoerd met  een kleine groep proefpersonen. Maar deze voorlopige uitkomsten zijn  wel wetenschappelijk te verklaren. De glycemische index van voedsel  slaat op wat het doet met je bloedsuikerspiegel, wat weer invloed heeft  op je hormoonspiegel, waaronder de hoeveelheid androgene hormonen die je  aanmaakt. En meer androgene hormonen betekent meer talgproductie en  meer puistjes. Melk bevat van nature het groeihormoon IGF-1, wat ook de talgproductie en daarmee vorming van puistjes stimuleert. 
 
 Voor wie puistjes heeft en graag deze dieettips wil proberen, maar wel  erg veel houdt van zuivelproducten: opvallend genoeg leken magere en  halfvolle melk een sterkere invloed te hebben op de vorming van puistjes  dan volle melk. Karnemelk, yoghurt en kaas zijn veilig om te eten: deze  producten hadden in de tot nu toe uitgevoerde studies geen invloed op  acne.
Bronnen:
- Overgenomen van wetenschap24.nl (21 februari 2013)
 
- Gebaseerd op Kathleen Woolfe e.a., Acne: the role of medical nutrition therapy, in: Journal of the academy of nutrition and dietetics, 20 february 2013.
 
                              